Άντι Γουόρχολ: Ο μαγικός εικαστικός κόσμος του έρχεται στις οθόνες μας

Άντι Γουόρχολ: Ο μαγικός εικαστικός κόσμος του έρχεται στις οθόνες μας

Μία από τις μεγαλύτερες και πλέον ενδιαφέρουσες εκθέσεις διεθνούς κλίμακας, η έκθεση – αφιέρωμα στον Άντι Γουόρχολ, που διοργάνωσε η Tate Modern του Λονδίνου αλλά διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έρχεται στις οθόνες μας!

Μέσα από ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών δίνεται η δυνατότητα μιας σύντομης ψηφιακής περιήγησης στον μαγικό εικαστικό κόσμο του κορυφαίου δημιουργού ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται ιδιαίτερες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του όπως η ιστορία της οικογένειάς του, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπιζε την σεξουαλικότητα, τη θρησκεία αλλά και το πρόσκαιρο της ανθρώπινης ύπαρξης.  

«Θέλαμε να κοιτάξουμε τον Γουόρχολ γι’ αυτό που ήταν, λαμβάνοντας υπόψη το ταξίδι των γονιών του στην Αμερική από την ανατολική Ευρώπη, την γκέι ταυτότητά του, και τον τρόπο με το οποίο η δουλειά του θα επηρεαζόταν τελικά από τον θάνατο και τη θρησκεία. Θέλαμε να δούμε τον Γουόρχολ από την αρχή» εξηγούν οι δύο επιμελητές της έκθεσης, Gregor Muir και Fiontán Moran, κατά την διάρκεια της ψηφιακής του ξενάγησης και προσθέτουν: «Η επιμέλεια μιας έκθεσης σήμερα για τον Άντι Γουόρχολ σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας έχει μια νοητική προβολή του καλλιτέχνη και της καλλιτεχνικής παραγωγής του. Ο καθένας ξέρει τον Γουόρχολ. Είναι ένας από αυτούς τους σπάνιους καλλιτέχνες που υπερβαίνουν τον κόσμο της τέχνης, έχοντας γίνει ευρέως γνωστός ως ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, αν όχι ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς. Στο πέρασμα του χρόνου, ο Γουόρχολ έγινε -και παραμένει- ένα μεγάλο εμπορικό σήμα, όπως ακριβώς ο ίδιος το ήθελε». 

Βασικός στόχος των διοργανωτών της έκθεσης, ωστόσο, ήταν να σκιαγραφήσουν την αληθινή, την ουσιαστική εικόνα του καλλιτέχνη και καταρρίψουν τις πιθανότατα λανθασμένες αντιλήψεις που υπάρχουν σχετικά με αυτόν: «Πολλοί, όταν τον σκέφτονται, εξακολουθούν να στρέφονται στην pop art και στις εικόνες των κονσερβών σούπας και μπουκαλιών Coca Cola, της Μέριλιν και της Τζάκι. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα έργα φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην πρώτη οικία του καλλιτέχνη στη Lexington Avenue και όχι στο Silver Factory, όπως φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Στην πραγματικότητα, η ισχύουσα και σήμερα επιρροή του Γουόρχολ μπορεί να βρεθεί στην για πολύ μεγάλο διάστημα εμπλοκή του στην πειραματική κινηματογράφηση και στην τηλεόραση, καθώς και στη γοητεία που διαρκώς ασκούσαν πάνω του, οι διασημότητες, η ποπ μουσική και οι διαφημιστικές εκδόσεις» εξηγούν οι δύο επιμελητές.

Πηγή: protothema.gr


Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης