fbpx
NASA: Το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη - Η «Ευφυΐα» έτοιμη να ξεκινήσει πτήσεις τον Απρίλιο protothema

NASA: Το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη - Η «Ευφυΐα» έτοιμη να ξεκινήσει πτήσεις τον Απρίλιο

Η NASA θα επιδιώξει να δει εάν η «Ευφυΐα», θα μπορέσει να φορτιστεί από ηλιακά πάνελ και να επιβιώσει από τις μέσες θερμοκρασίες -90 βαθμούς Kελσίου που επικρατούν τις νυχτερινές ώρες

 
Το ελικόπτερο «Ευφυΐα» της NASA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη, δεμένο στο κάτω μέρος του Rover Perseverance, πριν από την πρώτη του πτήση τον επόμενο μήνα. Η ασπίδα των συντριμμιών, που κάλυπτε το μικρό ελικόπτερο, απορρίφθηκε από το Rover την Κυριακή, και έτσι αποκαλύφθηκε ότι το ελικόπτερο έσφιξε και βρέθηκε πλάγια κάτω από το όχημα.

Σύμφωνα με τη NASA
 
το ελικόπτερο «αναδιπλώθηκε και κλειδώθηκε στη θέση του».  Ακόμη η NASA υποστήριξε πως οι πτήσεις του ελικοπτέρου στον πλανήτη Άρη δεν θα ξεκινήσουν πριν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το Rover να αφήσει το ελικόπτερο σε μία καθαρή και ασφαλή περιοχή όπου θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως ελικοδρόμιο. H ασπίδα των συντριμμιών σχεδιάστηκε για να προστατεύσει το ελικόπτερο τεσσάρων κιλών κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του Rover στον Άρη. Όπως επισημαίνει η NASA η αφαίρεση της ασπίδας πριν το ταξίδι μειώνει την ποσότητα των συντριμμιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην προσγείωση του Rover στον Άρη.
Σημειώνεται πως για αρκετό διάστημα πριν την προσγείωση του Rover στον Άρη η NASA παρακολουθούσε ακόμα και την πρόγνωση του καιρού στον «κόκκινο» πλανήτη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της πτήσης. «Ευτυχώς για την ευφυΐα, η πρόγνωση του καιρού στον Άρη είναι κατά κάποιο τρόπο πιο απλή από ό, τι στη Γη», εξήγησε η NASA. Η  «Ευφυΐα» θα είναι το πρώτο αεροσκάφος που θα προσπαθήσει να κινηθεί, με ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Ο ακριβής χρόνος της πτήσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός καθώς οι μηχανικοί επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος που αφορά την ανάπτυξή του στον πλανήτη Άρη.

 
Στο μεταξύ το Rover Perseverance  μοιράζεται συνεχώς νέες εικόνες του «Κόκκινου» Πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του βραχώδους τοπίου που χρησιμοποιείται για να βρεθεί μια θέση απογείωσης για την «Ευφυΐα».
Μάλιστα μόλις βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία για την απογείωση τότε το Rover θα αναπτύξει το ελικόπτερο και θα παρέχει περιβαλλοντική παρακολούθηση καθώς και υποστήριξη απεικόνισης της περιοχής. Σημειώνεται πως το Rover φιλοξενεί τη βάση της «Ευφυΐας» επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την επικοινωνία με τους υπεύθυνους της αποστολής στον Άρη που βρίσκονται στη Γη. Την ίδια ώρα η NASA θα επιδιώξει να δει εάν η «Ευφυΐα», θα μπορέσει να φορτιστεί από ηλιακά πάνελ και να επιβιώσει από τις μέσες θερμοκρασίες -90 βαθμούς κελσίου που επικρατούν τις νυχτερινές ώρες. 
Όπως ανέφερε η NASA πριν από την ανάπτυξη της «Ευφυΐας», στον Άρη το Rover θα διασφαλίσει ότι το ελικόπτερο έχει αρκετή αποθηκευμένη ενέργεια για να μπορέσει τόσο τη θέρμανση όσο και άλλες λειτουργίες για την πρώτη βραδιά περιπλάνησής του. Παράλληλα η διαστημική υπηρεσία πρόσθεσε πως το Rover θα διασφαλίσει ότι το σκάφος μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία της μπαταρίας του μιας και αυτό είναι απαραίτητο για την επιτυχία της αποστολής του. Υπενθυμίζεται πως το Rover Perseverance και το συνοδευτικό ελικόπτερο κόστισαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και προσγειώθηκαν με επιτυχία στον πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Για να το καταφέρουν αυτό πραγματοποίησαν ένα ταξίδι 230 εκατομμυρίων μιλίων.
 
Πηγή: protothema

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης