Περιφέρεια Κρήτης: Προσοχή σε σπόρους που έρχονται ταχυδρομικά

Περιφέρεια Κρήτης: Προσοχή σε σπόρους που έρχονται ταχυδρομικά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, γιατί στέλνονται ταχυδρομικά σπόροι από τρίτες χώρες σε ιδιώτες χωρίς να έχουν κάνει σχετική παραγγελία

Η αποστολή – σύμφωνα με την ενημέρωση – γίνεται ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Τονίζεται ότι, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου των χωρών της Ένωσης.

Έτσι οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπου θα παραδίδουν τα πακέτα σπόρων που τυχόν έχουν παραλάβει μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων αυτών είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης